Otoriter Siteler Ve Sıralama Tekelleşmesi | Ali Karahisar

Otoriter Siteler Ve Sıralama Tekelleşmesi

Merhaba Arkadaşlar;

Otoriter siteler olduğu bir gerçek. Burada bahsettiğim, her söylediği net doğru olarak kabul edilen bir otoritelik değil, sıralamalarda üst sıralarda bulunmaktan bahsediyorum. Bir önceki yazımda bir etiklik durumunu yazmıştım, ancak orada konu Anti SEO Etik Midir? şeklindeydi.


otoriter-siteler-siralama-tekellesmesi

Şimdi sorgulayacağımız ise, Otoriter sitelerin, avantajını kötüye kullanması olacak. Burada arama motoru olan Google'dan tutun, haber siteleri v.b. sitelerden bahsediyorum. Google'a bakın, hava durumdan tutun döviz kuruna kadar herşeyi anasayfasında halletmenin peşinde. E peki bu şekilde içerik üreten siteler ne olacak. Sizin var oluş sebebiniz siteleri bitirmek ne kadar etik, bu "Kullanıcı deneyimi geliştirmeleri" tekelleşmenin önünü açmıyor mu? Peki Google'ın dışında haber siteleri olacak olan o sitelere ne demeli? Alakalı alakasız bütün içerikleri dakika başı güncellemelerinden tutun, kaynak göstermeden içerik çalmaya kadar herşey mevcut bunlarda. Ama bu işleri siz yaparsanız eğer, spam olarak değerlendirilirken, bazı otoriter siteler bunlara kıyak geçiyor. Bu zaten başlı başına bir tartışma konusu ya neyse.

Bakın hatta WMAraci üzerinde bu şekilde bir tartışma bile var. Bu linkten ulaşabileceğiniz içerikte, testleri ile ünlü bir sitenin, bu konumu nasıl kötüye kullandığının en güzel örneklerinden bir tanesi.



Asıl şimdi tartışmamız gereken konu, SEO'nun tekellik için kullanılması doğru mudur? Ne yazık ki web dünyası için tartışılabilecek çok fazla sorun mevcut. Ancak tartışılabilecek, etiklik durumunun gözden geçirilmesi gereken bu sorunların, istismar edilmesi ve kazanç kapısına çevirilmesinin suçu ise ne yazık ki bizde.

Ne yazık ki, web dünyası sanal bir kapitalizm üzerine kurulu, sayısal içeriklerden ibaret olan bu dünyanın, kapitalist yansıması ise ne yazık ki gerçek sonuçlar doğuruyor. Belki bir girişimi bitiriyor ve bir insanın birikimini yok ediyor. Gerçek hayatta tekelleşmenin önüne nasıl geçilmeye çalışılıyorsa bu sanal dünyada da olmalı diye düşünüyorum.

Siz de bu konuda ki fikirlerinizi paylaşırsanız mutlu olurum.



Sağlıcakla.
Yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim :), eğer burada ki çözümler veya bilgileri işinize yaradıysa sizde aşağıda bulunan butonlar yardımıyla paylaşırsanız başkaları da yararlanabilir. Ayrıca bundan sonra ki yazılardan haberdar olmak için Ücretsiz E-Posta Aboneliği yaparsanız çok motive edici olabilir :)

Yeni yazılarımdan haberdar olun!

Paylaş:



2 Yorum :
  1. Hocam herkesin anlatmak isteyipte kelimelere dökemediklerini anlatmışsınız. Tebrik ederim

    YanıtlaSil