Android mi, iOS mi? Hangisi Daha iyi | Ali Karahisar

Android mi, iOS mi? Hangisi Daha iyi

Merhaba Arkadaşlar;

Yanılmıyorsam eğer, dün ya da bugün iphone 6'nın tanıtımının üzerinden 4 yıl geçti. 4 yıl önce Google, Apple ile aşağıda ki resim ile biraz alay etmişti. O zamanlar değil, şimdi de komik geliyor bana ve hala daha bazı teknolojik konularda Apple'ın iOs'i, Google'ın Androidinden iyi olsa bile, açık ara desteklenen teknolojiler konusunda Android, iOS'den iyi.

iphone6-users

Şimdi yazının asıl konusuna gelelim; iOS'mi Android'mi? İşte ipin ucunun koptuğu yer burası. Bu yazıda ki tüm görüşlerde şahsi görüşlerimdir, belirtmek isterim.

Güncelleme

İki işletim sistemininde kendine göre avantajları ve dezavantajları var. Bunların en başında ise güncelleme geliyor. Sunulan güncelleme desteği bakımından iOS kesinlikle Android işletim sisteminden iyi. Bu ay içerisinde yayınlanması beklenen (yanılıyor olabilirim) iOS 12, iPhone 5s'e verilecek. Peki iPhone 5s ile aynı dönemde çıkmış Android telefonların hangisi güncel Android sürümünü (burada, üreticinin Stock Rom'u kastedilmiştir) çalıştırıyor, kaç üretici güncelleme desteğini devam ettirdi. iPhone 5S'in 20 Eylül 2013 tarihinde satışa başladığını göz önünde bulundurursak eğer, hiç bir Android cihaz diyebiliriz. SDN'nin hazırladığı 2014'ün öne çıkan cihaz listesine buradan ulaşabilirsiniz. Ne demek istediğimi yazıdaki cihazları görünce daha net anlayacaksınız.



Donanım

Donanım olarak Android cihazları, Apple'ın iPhonelarında iyi. Peki bütün cihazlar mı böyle? Hayır. İşte Android ekosisteminin en büyük dezavantajlarından bir tanesi bu. Android, mobil dünyanın Windows işletim sistemidir. Neden böyle dediğimi ise açıklamak istiyorum, hatta bu örneği bilgisayarlardan vermek istiyorum. Şu anda en güncel Windows işletim sistemi Windows 10, peki bütün cihazlarda aynı stabillikte mi çalışıyor? Cevap kocaman bir hayır. Android içinde bu böyle. Sonuçta çok geniş bir donanım skalasına sahip olarak cihazlar üretiliyor. Bunun en basit sebebi ise üreticilerin satış politikaları denebilir. Ancak iOS için durum böyle değil. Yine iPhone 5S'i örnek olarak kullanacağım. Android bir cihaz 3 GB Ram'e sahip olsa bile kullanım sırasında bir takım sıkıntılar çıkartıyor, ancak iPhone 5S'in Ram boyutu sadece 1 GB. Bu donanımsal bir dezavantaj gibi gözüksede iOS gayet stabil çalışacaktır. Çünkü Google tarafından yayınlanan Android sürümleri cihazlara özel olarak yayınlanmıyor, cihaz skalasını düşünürsekte bu pek mümkün değil. Yayınlanan Android sürümünü çalıştırabilecek donanım konfigürasyonu üreticilere bildiriliyor ve üretici inisiyatinde güncellemeler hazırlanıyor. Hatta bazen destekleyebilecek cihazlara güncelleme yayınlanmıyor. İşin iOS tarafında ise durum biraz daha farklı, güncellemeler cihazlara özel olarak yayınlanıyor. Yani gelen güncelleme destek verilecek cihazlara göre özel optimize ediliyor. Yani aslında donanım olarak güçlü olan cihazlarınız, bir üstte yer alan güncelleme başlığı ile çöp duruma geliyor.

Uygulama Mağazası

Uygulama mağazası Android tarafında daha geniş. Google Play'de yaklaşık 2.500.000 uygulama varken, App Store'da 2.000.000 uygulama bulunuyor. Tabii ki bu rakamlar güncel olmayabilir. Ama Google Play'de yer alan uygulama sayısının fazla olması açık kaynak'ın bir avantajı. Mağaza uygulama sayısı bakımından kesinlikle Android, iOS'den iyi.



Uygulama Kalitesi

Yukarıda yer alan daha fazla uygulama bulunması bir avantaj, peki uygulamaların kalitesi ne durumda? İşte burada açık ara AppStore farkını görebiliyoruz. Google Play'de karşılaştığımız bir çok Malware barındıran uygulama vakası var. Ufak bir Google araması ile bu sonuçlara kolayca ulaşabilirsiniz. Peki sadece malware barındıran uygulamalar mı sıkıntı? Yine kocaman bir hayır. Aşağıdaki görsel ile ne demek istediğimi daha net anlatabilirim sanırım. Uygulama kalitesi bakımından, şirketlerin mağaza politikaları ön plana çıkıyor. Mağaza politikaları da uygulama kalitesini etkiliyor. Uygulama kalitesi bakımından iOS, Android'den daha iyi.

android-trash-app

Özelleştirme

Özelleştirme konusu, Android için resmen Linux'dan aldığı miras diyebilirim. Her türlü iOS'in önünde. Her ne kadar iOS için illegal yollar ile özelleştirme yapılabiliyor olsa bile, legal yollar ile yapılabilir özelleştirme konusunda Android'e yetişebilmek için, iOS'in tabiri caizse 40 fırın ekmek yemesi lazım. Özelleştirme söz konusu olduğunda Android, iOS'den daha iyi.



Bu liste daha devam edebilir. Burada cihazların özelliklerinden çok İşletim sistemlerine odaklanmak istedim. Şimdi size bu yazıda bir iOS güzellemesi yapılıyor gibi gelebilir ama aslında ilgisi yok. Android'in iOS'den daha iyi ve geliştirilmeye daha açık bir işletim sistemi olduğunu düşünsemde, Android'in en önemli özelliği olan düşük konfigürasyonlu cihazlarda çalışması özelliğinin Android için bir dezavantaj olduğunu düşünüyorum. Ayrıca güvenlik güncellemeleri Apple tarafından aynı anda güncelleme alan tüm cihazlara çıkarılırken, Android tarafında bu iş üreticilere bırakılıyor.

Günümüz dünyasında güvenliğin kişiler için çok önemli olduğunu düşünürsek, Android tarafı bu konuda biraz sınıfta kalıyor gibi. En azından benim gibi düşünenlere göre. Ben hangisini seçmeliyim konusuna gelirsek eğer, bütçene en uygun olanı seç, en önemli kriter ve nokta bu. Bilinçli kullanıcıların, Android kullanırken bir problem yaşayacağını düşünmüyorum.

Gerçi insanlar için, telefon bir statü konusu olduğundan bu yazı ne kadar işe yarar bilemiyorum. Bir görsel ile bunu anlatacağım yine.


Sağlıcakla.
Yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim :), eğer burada ki çözümler veya bilgileri işinize yaradıysa sizde aşağıda bulunan butonlar yardımıyla paylaşırsanız başkaları da yararlanabilir. Ayrıca bundan sonra ki yazılardan haberdar olmak için Ücretsiz E-Posta Aboneliği yaparsanız çok motive edici olabilir :)

Yeni yazılarımdan haberdar olun!

Paylaş:



    Yorumlar - 0 Yorum :

Yorum Gönder