MacOs Program Güncellemelerini ZSH ve Homebrew ile Otomatize Etmek | Ali Karahisar

MacOs Program Güncellemelerini ZSH ve Homebrew ile Otomatize Etmek

Merhaba Arkadaşlar;

Program kurmak bazen insana zul gelebiliyor. Bende o insanlardan biriyim. Ubuntu kullanırken, apt kullanarak program kurabilmek ise çok hoşuma gitmişti. Terminal üzerinden bir satırlık bir kod yazarak istekte bulun ve yürütülmekte olan işlem bittiğinde program kurulmuş olsun. Büyük kolaylık.

İşte MacOS işletim sisteminde bu kolaylığı sağlayan bir paket yöneticisi var; Homebrew. Linux üzerinde de kullanılıyor ancak --cask parametresi Linux üzerinde çalışmıyor. Gerçi bir kez denedim, belki bir yolu vardır ama ben şu an bilmiyorum. Bu arada adı Linux üzerinde "linuxbrew" olarak geçiyor. Kullanmak isteyen Linux türevleri kullanıcıları Homebrew on Linux linkine bakabilir.

homebrew-ve-zsh

Homebrew'un, Linux üzerinde çalışmadığını söylediğim --cask parametresi ile GUI'a sahip uygulamaları kurabiliyoruz. Örnek vermek gerekirse eğer, bir GUI ihtiyacımız olmayan git'i kurarken;

brew install git

Şeklinde bir kullanım sağlarken, bir GUI'a sahip Visual Studio Code kurarken ise;

brew install --cask visual-studio-code

Şeklinde kullanım sağlıyoruz. Brew'un en güzel yanlarından bir tanesi ise yine bir satır kod kullanarak Brew ile kurduğunuz programların güncellemelerini otomatik yaptırabilmeniz. Bunun için görece uzun bir satır kod yazmanız yeterli. Ancak bu işlemi kısacık bir alias ile halletmek daha şık gibi duruyor.

Kullanımı daha hoş geldiği için bash yerine zsh kullanıyorum, bundan dolayı brew güncellemeler için zsh içerisinde bir alias çalıştırıyorum ve geri kalanını zsh ve brew ortaklığına bırakıyorum. Sizinle bu güzel alias'ı da paylaşayım;

alias bupdate="brew update && brew upgrade && brew upgrade --cask --greedy"

Bu alias'ı .zshrc dosyasına eklediğinizde Terminal üzerinde "bupdate" yazdığınızda brew ile kurduğunuz ne var ise hepsi güncellenecektir.

komutun-calismasi

Sağlıcakla.
Yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim :), eğer burada ki çözümler veya bilgileri işinize yaradıysa sizde aşağıda bulunan butonlar yardımıyla paylaşırsanız başkaları da yararlanabilir. Ayrıca bundan sonra ki yazılardan haberdar olmak için Ücretsiz E-Posta Aboneliği yaparsanız çok motive edici olabilir :)

Paylaş:



    Yorumlar - 0 Yorum :

Yorum Gönder