PHP ile MYSQLi Bağlantısı Nasıl Yapılır? | Ali Karahisar

PHP ile MYSQLi Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Merhaba Arkadaşlar;

PHP'nin yeni versiyonlarında MySql ile bağlantıya izin verilmemekte. Bu durumda iki alternatifimiz var önümüzde birincisi MySqli diğeri ise PDO. PDO diğer Veritabanı yapıları ile de kullanılabilmesi açısından güzel bir esneklik sağlamakta. MySql kullananlar içinse yabancılık çekmeyecekleri MySqli'yi önerebilirim. Bunun nedenini aşağıda göstereceğim.


Veritabanına bağlantıyı MySql ile sağlayalım önce;

$db = mysql_connect("localhost","root","");
if (!$db) {
 die("Bağlanılamadı: ".mysql_errno()." ".mysql_error());
}
echo "Bağlanıldı";
mysql_close($db);

Normal şartlar altında bu kod ile MySql bağlantınız aktif olacaktır ancak şu anda ki güncel PHP sürümlerinde alacak olduğunuz ekran tam tamına aşağıda ki olacaktır.

PHP ile MySql Bağlantı Hatası

Şimdi konunun ana başlığını da oluşturan MySqli ile veritabanı bağlantısı yapalım, hem daha sağlıklı bir bağlantı olacak, hem de arada ki farkın yok denecek kadar az olduğunu göreceğiz.

$db = mysqli_connect("localhost","root","");

if (mysqli_connect_errno()) {
 die("Veritbanı Bağlantınızı yapamadık nedeni : ".mysqli_connect_error());
}

echo   $db->host_info." üzerinden veritabanı bağlantınız başarıyla gerçekleşti.";

mysqli_close($db);

Bu kod üzerinden orada fantezi amaçlı koyduğum host_info'yu kaldırırsak bir fark olmadığı görülecektir. Şimdi ekran görüntüsüne bakalım.

PHP - Mysqli Bağlantısı

Şimdi bir de PDO ile veritabanı bağlantısını gösterelim. Pdo'nun aslında bir avantajı var yukarıda da bahsettiğim gibi bir çok veritabanı ile kullanılabiliyor ve hata yönetimini de alışkın olduğumuz try - catch yapısı ile de kontrol edebiliyoruz. Şimdi Pdo ile bağlantımızı yapalım.

try {
$db = new PDO('mysql:host=localhost;',"root","");
} catch (PDOException $e) {
 print $e->getMessage();
}
echo "Başarıyla Bağlandı....";
$db=null;

Şimdi Ekran görüntümüze bakalım bir de;

PHP - PDO ile veritabanı bağlantısı

Görüldüğü üzere en az fark MySql ile MySqli arasında. PHP ile MySql alışkanlığı olanlara önerim MySqli ile devam etmeleri ancak farklı veritabanı yapılarını kullanan biri iseniz kesinlikler PDO baş tacı yapmanız gereken bağlantı yöntemidir diyebilirim.

Burada ki örnekler de sadece MySql server bağlantısı yapılmıştır. Server üzerinde ki herhangi bir veritabanına erişilmemektedir.

Sağlıcakla.

Yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim :), eğer burada ki çözümler veya bilgileri işinize yaradıysa sizde aşağıda bulunan butonlar yardımıyla paylaşırsanız başkaları da yararlanabilir. :)

Paylaş:



    Yorumlar - 0 Yorum :

Yorum Gönder