Hoax Nedir? Hoax örnekleri | Ali Karahisar

Hoax Nedir? Hoax örnekleri

Merhaba Arkadaşlar;

Hoax; Kelime anlamı olarak işletmek anlamına gelmektedir, güncel sosyal medya tabiri ile sazan.avi yani.

hoax


Bilgi teknolojileri alanında hoax'ın en yaygın kullanımı mail üzerinden yapılıyordu, sebebi ise spam yani reklam amaçlı mail gönderimi için adres toplamayı sağlamaktaydı. Genellikle bir Devlet kurumu, Mühendis, Avukat, Profesör gibi saygın meslek ya da kurum adları kullanılarak güven duygusu yaratılır ve doğruluğunu araştırmadan paylaşılması sağlanır.

Hoax Örneği
Bir Hoax Örneği
Yukarıda ki resim'de ki hoax örneği, daha dün yani 08/01/2017 tarihinde Facebook'da paylaşıma başlandı ve bence amacına ulaştı ve neredeyse tüm kriterleri sağlıyordu. Doğruluğu araştırılmadı, Avukatlık gibi saygın bir meslek kullanıldı, Başbakanlık ve Mit gibi kurum adları kulanıldı ve paylaşılması sağlandı.

Daha önce de örneklerine rastladığımız bu durum hakkında en azından bir kaç kişiyi bilgilendirebilirsek ne mutlu bize.

Vikipedi üzerinde ki hoax maddesin'de en dikkat çekici açıklamalardan bir tanesi, markaları karalamak. İlgili madde'ye buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi bununla alakalı da bir örnek verelim. Lav markası için yapılan bir hoax örneği resmine bakalım önce; Lav markasının bir bardak çeşidine bir logo koyuldu ki ben ismini yazmaya erindim aşağıda resimden görebilirsiniz.

Lav-Hoax
Lav marka karalamaya yönelik hoax örneği
Ancak çok kısa bir zaman içerisinde Lav markası bununla alakalı bir açıklama yaptı, açıklamaya bir bakalım.

Lav Hoax Açıklama
Lav Hoax Açıklama
Örneklerde de çok rahat görebileceğiniz gibi amaç insanları güncel tabiri ile kandırmak ve marka, kişi, kurum, kuruluşları zor durumda bırakmak ve tabiri caiz ise eğer çamur at izi kalsın.

Tabii ki bunu Facebook ile sınırlamak yanlış, Whatsapp üzerinden de saçma mesajlar ile bu şekilde hoax örneklerine rastlayabiliyoruz. Bu tamamen bilgi kirliliği ve insanları kandırmak ve özellikle mail üzerinden yapılan hoax'lar ise maddi kazanç sağlamaya yönelik.

Umarım bu saçmalıklar ile bir daha karşılaşmayız ve bu yazı az da olsa amacına ulaşır. Okuduğunuz için teşekkürler.

Sağlıcakla.

Yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim :), eğer burada ki çözümler veya bilgileri işinize yaradıysa sizde aşağıda bulunan butonlar yardımıyla paylaşırsanız başkaları da yararlanabilir. :)

Paylaş:



    Yorumlar - 0 Yorum :

Yorum Gönder