15 Temmuz Darbe Girişimi ve Teknoloji | Ali Karahisar

15 Temmuz Darbe Girişimi ve Teknoloji

Merhaba Arkadaşlar;

15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan bir darbe girişimi oldu, ama bu darbenin bir faklı yönü vardı, darbe girişimi teknoloji vasıtasıyla başladı, teknoloji vasıtası ile bitti. Siyasi bir yazı yazmayacağım ve hatta askeri teknolojilerden de bahsetmeyeceğim. Burada ki ana konumuz, bizim günlük hayatta kullandığımız teknolojiler olacak. Kendi fikrimi de beyan etmeden duramayacağım, #DarbeyeHayır.

Şimdi bu kara lekeli gün içerisinde hem darbeci zihniyetin hem de hükümetin devlet zirvesinin kullandığı teknolojilere bir bakalım.

teknoloji


Whatsapp Messenger;

Bizim gün içerisinde tanıdıklarımızla ve ya iş için yazışmak, resim göndermek için kullandığımız WhatsApp Messenger'ı darbeciler, ülke yönetimine el koyma süresi içerisinde haberleşmek için kullandılar. WhatsApp'ın seçilme nedeni ise hem yaygın kullanıma sahipti, kullanırken dikkat çekmeyecekti hem de daha bir kaç aydır devreye alınmış olan uçtan uca şifreleme sistemine sahip olmasıydı. Uçtan uca şifreleme nedir? Bunun için ayrı bir makale yazacağız.

SMS;

WhatsApp gibi akıllı telefonlar çıktığından beri kullanım oranı düşmüş olan SMS kullanımı, hükümet tarafından yapıldı ve en akıllıca seçimlerden bir tanesiydi. Çünkü; Vatandaşların büyük bir çoğunluğunda hala akıllı telefon yok, akıllı telefonu olan bazı vatandaşların ise internet erişimleri yok. Bu durumlar göz önüne alındığında ise en hızlı, kitlesel ulaşım araçlarından bir tanesi olan SMS kullanımı en mantıklı seçimlerden bir tanesi idi.

Uydu Teknolojileri (TV Yayınları);

Uydu Teknolojileri üzerinden hem TRT'nin darbe bildirisini okuması engellendi, hem de Cumhurbaşkanı, Başbakan, Hükümet yetkilileri, Ordu Komutanı gibi kişiler, TV yayınları ile halka bilgi aktarımı yapıp, sokağa çıkılması ve darbeye karşı durulması çağrısı yaptı.

FaceTime;

Apple tarafından kullanıcılarına sunulan bu görüntülü görüşme uygulaması, internet üzerinden görüşme sağlıyor. FaceTime'ın bu darbe girişiminin engellenmesinde payı çok büyük. Nedeni ise belli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk yayınına FaceTime ile bağlandı, Eski Cumhurbaşkan Abdullah Gül, TV yayınlarına FaceTime ile bağlandı. Bu bağlantılar neticesinde de millete sokağa çıkıp, darbe girişimine karşı olmaları ve sokağa çıkma çağrısı yapıldı.

İnternet;

Darbe girişiminin en başından en sonuna kadar en etkili olan teknoloji idi, WhatsApp ile başlayan darbe girişiminin, FaceTime ile bağlantıya kadar, Uydu üzerinden darbe bildirisi okunan TRT'nin İnternet üzerinden sitesi aracılığı ile yayına devam etmesine kadar etkili olan teknoloji idi.

Bu yazı aracılığı ile; Gelmiş geçmiş tüm şehitlerimize rahmet, ailelerine sabır, milletimize de bir daha böyle acılar yaşatmamasını Yüce Allah(C.C.)'tan dilerim.

#DarbeyeHayır

Sağlıcakla.

İlgili Aramalar: 15 temmuz,darbe,darbe girişimi,teknoloji,analiz,teknolojik analiz,2016

Paylaş:



    Yorumlar - 0 Yorum :

Yorum Gönder